Morotsbröd...

... här kommer receptet på morotsbröd som Emely har skrikit om länge nu... samma recept som bjöds på min 25-årsfest!
Låt väl smaka:

Ingredienser:

* 5 dl mjölk
* 50 g jäst
* 25 g rumsvarmt smör
* 2 tsk salt
* 2 msk honung eller sirap
* 3 dl finrivna morötter
* 13-14 dl rågsikt
* 1 ägg
* 1/2 dl linfrön
* örtsalt

Gör så här:

* Blanda jästen ihop med fingervarm mjölk
* Tillsätt smör, morötter, salt, honung (sirap) och linfrön
* Knåda ihop till en deg, känn dig fram med mjölet, det ska inte vara för kletigt men inte heller för torrt!
* Jäs i bunken i 30 minuter
* Forma till en brödlimpa, eller vilken form du nu vill ha det i
* Låt jäsa på plåten i ytterligare 20 minuter, sätt på ugnen på 225°
* Pensla med ägg och strö över lite örtsalt
* Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter (tills brödet har fått en fin färg)

FÄRDIGT!

Jag har även provat med grahamsmjöl och vetemjöl, det fungerar precis lika bra som rågsikt! Även rågsikten var god, så bara ta av mjölet du har i skafferiet, mjölet handlar mestadels om nyttigheten!

Bra att veta:
Använder du dig av dinkel eller grahamsmjöl så kom ihåg att det binder inte ihop degen lika bra som vetemjöl och kan därför upplevas som torrare. Ett råd kan vara att antingen blanda i lite vetemjöl ändå, eller använda dig av sirap eller honung!!

Kommentarer
Postat av: emely

tack! är helt hes av allt skrikande

2009-08-06 @ 21:12:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Test